Isteni vegán sajt recept + videó

A mai napon Lacival elkészítettünk egy vegán sajtot, mely 100%-ig bűntudatmentes, egészséges, ízletes, olcsó, rendkívül gyorsan elkészíthető, ráadásul megtévesztésig hasonlít az állati eredetű társaihoz (bár szerintünk sokkal, de sokkal finomabb! :)). 

DSC04318

Videót is csatoltunk hozzá, hogy még könnyebb legyen vizualizálni, muszáj azt mondanom, hogy élvezetet, mert ez a “sajt” tényleg élvezet.

Előnyei:

 • vegán
 • egészséges
 • Te készíted, így tudod mi van benne (minőségi alapanyagok, káros adalékanyagoktól mentes)
 • könnyebb és költséghatékonyabb elkészítneni, mint felnevelni egy tehenet, lefejni, a tejet erjeszteni stb. stb.
 • olcsó
 • gyors elkészítési mód

Hozzávalók:

 • 1 bögre 112g kesudió (6 órára vagy előző éjszakára beáztatva)
 • 0.5 – 1 bögre víz
 • 0.5 – 1 közepes méretű citrom leve
 • “sajt & túró” fűszerkeverék ízlés szerint (mi a Fűszerész fűszerkeverékét használtuk, ennek hiányában itt láthatjátok az összetevő listát: vöröshagymapor, fokhagymapor, snidling, petrezselyem, zellergyökér, zellerlevél)
 • 3 teáskanál agar agar por
 • 1 evőkanál himalaya só

Elkészítés:

 1. Áztassátok be a kesudiókat 6 órára, vagy egy éjszakára!
 2. A beáztatott kesudiókat szűrjétek le és öblítsétek át folyóvíz alatt, majd öntsétek bele az aprítógépbe a citromlével, sóval és a fűszerkeverékkel együtt.
 3. Az agar agar port az előírt vízmennyiséggel együtt forraljátok fel, közben kevergessétek folyamatosan, főzzétek egy percig, majd alacsony lángon főzzétek még körülbelül további 5 percig, míg az agar agar teljesen feloldódik, eközben is fontos az állandó kevergetés!
 4. Öntsétek az agar-os folyadékot is az aprítógépbe és turmixoljátok addig, még egy homogén masszát nem kaptok. Öntsétek a sajtot egy vékonyan kiolajozott ételhordó edénybe, majd tegyétek be a hűtőbe néhány órára (3-6 óra), még eléri végső szilárdságát.

Ui: Ez a recept alapvetően egy olvadós, reszelhető vegán sajt receptje, mi még kísérletezünk vele, a mi sajtunk igazából a kecskesajtra hasonlít nagyon (a videó végén látszik az állaga, amikor vágjuk!).

Íme a receptvideó:

Mi a gond az állati eredetű sajttal?

Mint tudjátok a sajt legtöbbször a tehén anyatejéből készül, a tehéntej fogyasztás viszont mind egészségügyi, etikai és környezetvédelmi szempontokból kifolyólag egy igen ártalmas tevékenység.

Egészség:
Az ember az egyetlen emlős faj, aki anyatejet fogyaszt a szoptatási időszak befejeztével. Az ember szintén az egyetlen emlős faj, aki egy másik emlős faj anyatejét fogyasztja el. Ha megkínálnának egy disznó vagy majomtejből készült sajttal szívesen megennétek? Undorító lenne, ugye? Zsiráfsajt? Fúj, még undorítóbb, mi? Akkor a tehéntejet miért olyan elfogadott és természetes fogyasztani? Az igazság az, hogy a mai napig, generációk óta félre vagyunk vezetve.
Az anyatejre kizárólag csecsemőként, az adott fajunktól van szükségünk, ennek a tejnek az összetétele tartalmazza tökéletes mennyiségben azokat a hormonokat és tápanyagokat, amiket az első egy-néhány évben igényel szervezetünk az optimális fejlődéshez. Mivel gyermekként az anyatej a természetes táplálékunk, szervezetünkben termelődik a laktáz enzim, ami képes a tejben lévő tejcukrot (laktózt) lebontani, viszont miután felnőttként már nincs szükségünk az anyatejre, szervezetünk leállítja a laktáz enzim termelését, ezért laktózérzékennyé válunk. Persze nem kell megijedni, ez a dolgok természetes rendje, hiszen felnőttként egyik faj sem fogyaszt anyatejet. A tehéntej az újszülött kisborjú energiaitala. A tehenek, méretüket és anatómiai felépítésüket tekintve, sokszorosai az embernek, súlyuk átlagosan tízszeres a miénkhez képest, így a tehéntejben annyi hormon, zsír és fehérje van, ami az emberi testben szervi elváltozásokat okoz, ilyen a tehéntejben lévő hatalmas mennyiségű IGF-1 nevű hormon is, ami nagymértékben növeli a rákbetegségek kialakulását és a rákos sejtek növekedését, a koleszterin, ami megnöveli a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának valószínűségét, valamint a rengeteg fehérje, ami savassága miatt csontritkulást okoz az emberi szervezetben. Igen, jól olvastátok, csontritkulást, annak ellenére, hogy gyermekkorunktól kezdve azt halljuk szüleinktől: “Igyál tejet, hogy erősek legyenek a csontjaid”. Végül de nem utolsó sorban ott van az állatok “egészségének megőrzése érdekében” használt antibiotikum és a túlzott fejés következtében létrejövő betegségek melléktermékeként keletkező genny is, aminek maradványai ugyanúgy bekerülnek a kifejt tejbe.

Etika:
De hát a tehén nem nekünk termeli a tejet? Mint minden emlős állat, beleértve az embert, a macskaféléket, a zsiráfokat és a medvéket is, a tehenek is kizárólag az újszülött utód táplálása céljából termelnek tejet. Mivel egyik emlős sem szül megállás nélkül az év minden napján, a tejiparban a teheneket mesterségesen termékenyítik meg, tartják folyamatos vemhesség alatt és fejik tejüket megállás nélkül, mindezt azért, hogy természetellenes mértékű tejtermelésükkel ki tudják szolgálni a hatalmas emberi igényt. Az újszülött kisborjak általában 5-30 percet, maximum néhány órát töltenek az édesanyjukkal, mielőtt véglegesen, erőszakkal elszakítják őket tőlük, az ő sorsuk szintén a vágóhíd vagy a mértéktelen tejtermelés. Az anya tehenek a hiány miatt napokig üvöltenek kicsinyeik után. Gondoljatok bele, ha a saját kisbabátokat a szemetek láttára ráncigálnák el Tőletek, Ti mit éreznétek?
Mivel a kereslet óriási, a termelők igyekeznek a lehető leggyorsabban és legolcsóbban, a lehető legkisebb területen előállítani a lehető legnagyobb tejmennyiséget, ennek következményét pedig az állatoknak kell elszenvedniük. Állatok helyett tulajdonképpen fogalmazhatnék úgy is: tárgyak.
A ketrecekben gyakran megfordulni sem tudnak a tehenek, a kőkemény betonon kell ácsorogniuk naphosszat, miközben egy mechanikus fejőgép folyamatosan szívja ki belőlük a tejet, amit nem az újszülött kisborjúnak adnak, hanem pasztőröznek, bedobozolnak és szállítanak az üzletekbe emberi fogyasztás céljából.
Amikor pedig az állat végelegesen elgyengül, nem ad több tejet és összeesik, végső útjára indul a vágóhíd kapui felé.

Környezetvédelem:


“1.000 gallon vízre van szükség 1 gallon tej előállításához )”
(1 gallon = 3.785 liter)
Water Footprint Network, “Product Water Footprints


A haszonállat tartás és minden haszonállatokhoz köthető termék előállítása a Föld üvegházhatású gázainak 51%-át teszi ki, valamint felelős a legnagyobb mértékben az erdőírtásokért, ebből kifolyólag a fajkihalásokért és a vizek szennyezéséért.
Még nagyon sokáig sorolhatnánk, de ez a néhány adat úgy gondoljuk, önmagában elegendő kell legyen ahhoz, hogy az emberiség elgondolkozzon a változáson.

Ha kíváncsiak vagytok az általunk leírt állítások tudományos, illetve képi alátámasztásán, az alábbi film, könyv és előadás segítségével tovább informálódhattok (katt. a kék feliratra a megnyitáshoz):

T. Colin Campbell PhD – Kína Tanulmány (könyv)
844009_5
Cowspiracy – The sustainability secret (dokumentumfilm)
20140417173626-cowspiracy_poster
– 101 ok, hogy miért a piros pirulát vedd be (előadás)
https://www.youtube.com/watch?v=N80ocuZe40Y


DSC04308

Mindenképpen próbáljátok ki, megtévesztésig olyan, mint az “igazi” sajt (bár szerintünk jobb😈)!

Szeretettel, Zsófi & Laci

Ui.: ha van kedvetek kövessétek instagramon egészséges vegán inspirációkért a Vegan Zone Hungary-t:) (https://www.instagram.com/veganzonehungary/)!

Reklámok

15 című bejegyzés “Isteni vegán sajt recept + videó” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Szia Anett!

   Az agaragar-t a BIJÓ-ban vettük, 1400 Ft egy csomag, de nagyon keveset kell belőle használni a sajthoz és amúgysem mindennap használatos élelmiszer, ez a csomag jó, ha néhány éven belül elfogy! 🙂

 1. A tej jótékony hatásait is meg kellett volna említeni. Például azt, hogy fokozza a növekedési hormonok termelését. Kínában éppen ezért vezették be az iskola tejet, hogy a kínai gyerekek is “versenyképesek” legyenek európai társaikkal. A sajtban pedig olyan tejfehérje van, ami a fogszuvasodás megelőzését segíti. Persze értem én ,hogy ti elsősorban a negatív oldalát írjátok le, de nem ártana megemlíteni a pozítivumokat is, nehogy valaki hirtelen méregnek titulálja a tej és a tejtermékeket. Tudjuk mennyi az olyan ember ,aki elsőre ítél manapság:)

  1. Tulajdonképpen azt is mondhatnánk hogy a dohányzásnak is érdemes megemlíteni a pozitív hatásait, hiszen csökkenti az étvágyat, így kevésbé leszünk hajlamosak az elhízásra. Ettől függetlenül természetesen nem kezdünk el a dohányzás mellett érvelni, hiszen tudjuk, hogy a számtalan negatív, pusztító hatása mellett ez az érv messzemenően eltörpül.

   Ami a növekedést illeti, ez nem egy verseny, nem gondoljuk, a folyamat bárminemű természetellenes befolyásolása pozitív tulajdonsággal bírna, egy egészségesen táplált, testmozgást gyakran végző fiatal szervezet bizony növekedni fog. Ha viszont a növekedés elérte a természetes genetikai korlátait (mint mondjuk a kínaiak esetében, náluk alacsonyabb az átlag testmagasság) azt nem érdemes feszegetni. Zsófi egyébként 21 éven keresztül fogyasztott rendszeresen tejtermékeket, mégis 153cm magas.

   A fogszuvasodás pedig szintén a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, Zsófival, a mértéktelen gyümölcsfogyasztásunk mellett nem használunk fogkrémet, csak vizes fogkefével szoktuk tisztítani a fogainkat és tisztábbak és egészségesebbek a fogaink, mint valaha! 🙂

 2. ezzel a cikkel egy gond van meg: a tehennek NEM csak akkor van teje, mikor bocija van. a tehennek MINDIG van teje. videken nottem fel. a szomszed paraszt bacsi nem tartotta folyamatosan vemhesen mind a ket tehenet, megis egesz eletemben tole kaptuk a tejet. amikor bocijuk lett, akkor szoltak, hogy nem lesz tej, mert kell a bocinak. amikor a bocinak mar nem kellett, szolt, hogy ujra van tej, mehetunk… tehat ez egy baromi nagy f@szsag, hogy a teheneket megeroszakoljak az allami gazdasagokban a tejert! es arrol nem szol a fama, hogy ha naponta nem fejik meg oket, akkor olyan merteku emlogyulladast kapnak a ki nem fejt tejtol, hogy belepusztulnak? aki szult, tudhatja, ha egy babaetetes kimarad, le kell fejni a tejet, mert begyullad a mell!!! 3 gyerekem van, tudom, mennyire tud fajni!!! de nem gond… essunk csak at nyugodtan a lo masik oldalara… csak aztan ne csodalkozzunk, ha fejre esunk es faj mindenunk… es hagyjuk mar ezt a hulyeseget, hogy “sajtot csinalunk a magokbol” meg “kolbaszt a halbol”… legalabb annyi lelemenyesseg es kreativitas legyen olyankor az emberben, hogy uj nevet talal neki!

  1. Kedves Kriszta! Semmiképpen sem szeretnénk összetörni a gyermekkorban kialakított képet, de az emlős fajok csak és kizárólag akkor adnak tejet, ha ellenek, ez biológia. Ha a szomszéd paraszt bácsi tehene mindig adott tejet, akkor a bácsi vagy nem mondott igazat, vagy az a tehén minden bizonnyal genetikailag módosított lehetett.

   A babaetetésnek nem kell elmaradnia, a tehenet nem lefejni kell, hanem hagyni, hogy a tehén saját kicsinyét táplálja vele, ahogyan a természetben is történik.

   Őszintén sajnáljuk, hogy dühöt keltett benned a magból készült “sajt”, mi tényleg igyekeztünk szükségtelenül kihasználni az állatokat, pusztítani a környezetünket és az egészségünket, de egyszerűen nem ment, ne haragudj. Nekünk csak ez a magból készült sajtszerűség maradt.

   Kétségeid szertefoszlatására kérünk Téged, hogy tekintsd meg a posztban linkelt filmet, olvasd el a könyvet és nézd meg az előadást, még ha nem is tejjel kapcsolatban, de rengeteg hasznos tudásra tehetsz szert. Három gyermekes anyaként, egy falusi/tanyasi gyermekkorral mögötted elismerjük, valóban nehéz lehet feldolgozni az igazságot, de a gyermekeid már abban a korban fognak felnőni, ahol a tehéntej fogyasztás ugyanannyira nem lesz elfogadott, mint a női nem megalázása vagy a feketék rabszolgaként tartása.

 3. Kedves Kriszta! A tehenek akkor adnak tejet, ha a borjú szoptatása után tovább fejik őket, tehát mesterségesen fenntartják a tejtermelődést. Ezt nagyjából egy évig lehet fenntartani, utána pihentetni kell a tehenet kb 1 hónapot, utána vemhes lesz, ellik, és ez így folytatódik hosszú éveken át. Magától csak úgy nem ad tejet a tehén sem.

  1. Szia Andrea :)!
   Sajnos nem, a chia mag nem ugyan ugy fog reakcioba lepni a kesudioval, raadasul ize is van, plusz nem lenne kellemes ha tele lenne a sajt maga ilyen kis magokkal :/.
   Zselatint sem ajanlom, mert ugye az nem vegan (csontvelobol keszul).
   Az agar agar jo dolog, termeszetes es nem kell belole sok, szoval en mindenkeppen ezt ajanlom ebben a helyzetben :)!

 4. Ostobaság, a felnőtt emberekben kifejeződik a laktáz (persze vannak olyan népcsoportok, ahol magas a laktóz-intoleráns emberek aránya).
  https://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence
  Megelégszem a wikipédiával, alatta van egy rakás szakcikk, természetesen reprodukálható kísérletekkel.
  Meg amúgy őszintén…. Komolyan nem tűnt még fel, hogy konkrétan minden rákot okoz? (irony on).
  Ja meg érdemes utánanézni a genetikailag módosított fogalomának is. A tenyésztett szarvasmarha persze genetikailag módosított, mesterséges, káros, bezzeg a nemesített banán, kb. az összes zöldség az természetes, jó stb. Az aranyrizs, ami konkrétan GMO, és megoldhatná a 3. világ éhező gyermekeinek egy jelentős problémáját is mesterséges, nem kell, jujj félünk tőle, biztos a gonosz gyógyszergyárak érdeke ésatöbbi.
  Az agyam eldobom ettől az agymosó demagógiától.

  1. És azt tudtad, hogy a világon a gabonakészlet 50%-át a haszonállatok etetésére használják ahelyett, hogy megoldanák vele az éhezés kérdését?
   (http://www.fao.org/docrep/v8180t/v8180t07.htm
   http://www.globalissues.org/article/240/beef
   http://www.wisoybean.org/news/soybean_facts.php)

   Teljesen ésszerűtlenség a GMO pozitív vagy negatív hatásairól beszélni, amikor már ott elbukik a létjogosultsága, hogy egyáltalán nincs is rá szükségünk. Persze ennek az a feltétele, hogy az emberiség képes legyen szemléletet váltani, és akkor a húsipar iránti igény lecsökkentésével a gabonát a rászorulóknak tudják élelmül szolgáltatni.

   És ha már irónia (annyi különbséggel, hogy ez sajnos tényleg igaz): Az éhező gyermekek 82%-a azokban az országokban él, ahol a gabonát az állatokkal etetik meg, amiket aztán levágásra szállítanak a nyugati országokba, hogy ott megegyék őket.
   (http://www.unicef.org/gambia/Improving_Child_Nutrition_-_the_achievable_imperative_for_global_progress.pdf
   http://comfortablyunaware.com/blog/the-world-hunger-food-choice-connection-a-summary/
   http://data.worldbank.org/indicator/AG.PRD.LVSK.XD)

 5. Szia! Az agar-agart mennyi vízzel forraltad fel? Nekem az “előírt mennyiség” a 3 teáskanálhoz 1,5 l volt a csomagolás szerint, és ez sajnos túl soknak bizonyult 😦 Köszi! Orsi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s