Mozzarella házilag (Nyers-Vegán)

Sziasztok Kedveskéink! 🙂
Noha a legkevésbé sem hiányoljuk a sajtot az életünkből, a növényi alternatívák újra és újra képesek meglepni minket végtelen egyszerűségükkel és elragadó ízeikkel. Korábban posztoltunk már egy kemény sajt receptet, azonban jól tudjuk, hogy az igazi, nyúlós mozzarella igazi szenvedélye az emberek többségének, mi pedig a nyers konyha híveiként igyekeztünk egy olyan receptet felkutatni, aminek az elkészítéséhez semmilyen hőkezelés sem szükséges, ráadásul mint minden növényi táplálék, 100%-ig koleszterinmentes! Mostantól tehát mindenevők, laktózérzékenyek és vegánok, mindenannyian együtt élvezhetjük a tápanyagokban gazdag, élő, növényi mozzarellát,
aminek az íze egyébként hátborzongatóan hasonlít az igazihoz!

Hozzávalók:
-100g kesudió
-295ml víz
-6 evőkanál citromlé
-3 evőkanál útifűmaghéj
-2-3 csipet himalája só

(Ajánlunk még hozzá esetleg fokhagymaport, vagy bármilyen más ízesítést, annak, aki esetleg az ízesebb világot szereti a sajtok terén.)

Így készítsd el:

  1. Mindenek előtt áztasd be 6 órára a kesudiót, a 295ml vizet pedig keverd el a citromlével, majd a 3 evőkanál útifűmaghéjjal, ez is ázzon néhány órát.
  2. A beáztatott kesudióról öntsd le a vizet, majd szórd bele a turmixgépbe az útifűmaghéjas zselével együtt és turmixold simára. Tetszés szerinti formába kanalazd, a mi véleményünk szerint egy hosszúkás befőttes üveg felel meg a leginkább a célnak. Tedd be 30 percre a hűtőbe, és voilá, kész is a mozzarella!
  3. Ütögesd ki az összeállt “sajtot” az üvegből, szeleteld fel, ízlés szerint használd és ízesítsd, mi szárított bazsalikommal és aszalt paradicsommal fogyasztottuk. Egy falat Olaszország! 🙂


Tudtátok? A sajtok elengedhetetlen összetevője a tejoltó, melyhez egy adott fiatal borjút vágnak le, hogy megszerezzék az oltógyomrát, s annak a tejalvasztó enzimének a segítségével sok sajtot készítsenek. Írtunk már korábban a tejiparról és regényekben lehetne mesélni, miért nem vegetáriánus a sajt, de ez még minket is újként ért. A hindu kultúrában szent, sérthetetlen teremtésnek tartják a teheneket, éppen ezért a vallási megfontolásból vegetáriánus embereknek méginkább szükségszerű lehet ez az információ.

Éppen ezért ez a recept és esetleg a másik “sajt” receptünk (ide kattintva találod meg)  kiváló alternatívája lehet az állati eredetű sajtoknak, mert ez egy gyors, olcsó, finom, egészséges, koleszterintől, bántalmaktól, hormonoktól, adalékanyagoktól mentes “sajt”! :).

dsc05847dsc05852

Tartósítást sós vizes oldatban ajánljuk, ahogyan a képen is látszik :). (A kiszáradás végett.)

Jó étvágyat kívánunk hozzá! 💙
Szeretettel, Zsófi & Laci

Ui.: Ha van kedvetek kövessétek instagramon egészséges vegán inspirációkért a Vegan Zone Hungary-t:) (https://www.instagram.com/veganzonehungary/)!

Reklámok

8 című bejegyzés “Mozzarella házilag (Nyers-Vegán)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Kedves Zsófi!
    Köszönjük szépen a receptet! Laktózérzékenyként megkönnyebbülés látni, hogy mozzarellát is készíthetek, ez az egyik kedvenc sajtom.
    Csak így tovább, csodás munkát végeztek Lacival! 🙂

    1. Kedves Eszter!
      Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ezzel a kis recepttel is ennyit tudtunk segíteni és hálásan köszönjük a kedves szavakat, nagy motiváció ez a számunkra a jövőre nézve! 🙂

      1. Nem is tudom, mióta követlek Benneteket, annyira inspirálóak vagytok mind a ketten számomra, köszönöm! 🙂

      2. Mi köszönjük, hálásak vagyunk, hogy olvasol minket, de tényleg! Itt is halkan megjegyeznénk, hogy a blog hamarosan új köntöst ölt, és sok-sok posztra lehet számítani! 🙂

  2. Sziasztok! Sajnos az ételintolerancia vizsgálaton a kesudiót se ajánlották nekem. Mandulát, diót viszont igen. Valamelyikből esetleg elkészíthető szerintetek? Köszönöm, üdv, Anett

    1. Szia Anett! Mandulával is tökéletesen helyettesíthető, szerintünk dióval is, úgy viszont lehet kicsit darabosabb lesz. És ne felejtsd el áztatni a magokat! 🙂

      Szeretettel,
      Zsófi és Laci

    1. Szia Klára,
      Nagyon örülünk, hogy Neked is sikerült, mi köszönjük, hogy megszavaztad a bizalmat és elkészítetted!

      Minden jót kívánunk, üdvözlettel,
      Zsófi & Laci

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s