Karácsony 2016

dsc06065

Reméljük ezzel a képpel itt az elején sikerült megragadni a figyelmeteket, ígérjük a poszt második fele ezekről a vegán és gluténmentes finomságokról fog szólni, de előtte szeretnénk Nektek írni más fontos dolgokról is a táplálkozás mellett.

Ha meghalljuk a karácsony szót, legtöbbünknek azonnal a fenyőfák, ajándékok, a család, az ünnepi menü illata és íze, csillagszórók, ünnepi dallamok jutnak eszünkbe, de emellett vannak dolgok, amikre szerintünk érdemes lenne figyelmet fordítanunk annak érdekében, hogy az ünnep tényleg a saját magunk, más emberek és a környezetünk: az föld, a levegő, a vizek és az állatok szeretetről, az egész-ségről szóljon.

Először is szeretnénk kitérni az ajándékozás analógiájára. Félreértés ne essék, mi nem az ajándékozás ellen vagyunk, hiszen az ajándék az egyik kifejező szeretetnyelvünk, a gond inkább a muszájból történő ajándékozással van, amit a legtöbben újra és újra eljátszunk karácsony alkalmával. Órákig fáradozunk a tömegben egy bevásárlóközpontban, hogy kitaláljuk, milyen ajándékot vegyünk azon családtagjainknak vagy ismerőseinknek, akikkel egy évben egyszer szoktunk találkozni, de sokszor még szeretteinknek sem igen jut eszünkbe valami igazán személyes, ami valóban hozzá illene és amit szívből tudnánk neki adni

Az a gond, hogy a kultúránkban mélyen gyökeredzik az a hagyomány, hogy nem létezik karácsony ajándékozás nélkül, aki ezt kihagyja, az tiszteletlen. Elvégre mindannyian azt szajkózzuk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, mégis sokszor csak dühöngünk a pláza felé vezető dugóban, a plázákban zavar a tömeg, aztán sok órányi barangolás után veszünk egy bögrét, zoknit, vicces asztali díszt, papírba csomagoljuk, aztán odaadjuk valakinek, aki vagy örül neki, vagy nem. Mi értelme úgy költeni az amúgyis véges mennyiségű pénzünket, hogy kényszerből cselekszünk, hogy olyan dolgokat vásárolunk, amiknek nincs eszmei értéke olyan embereknek, akik nem is tudjuk mire vágynak úgy igazán?

Az elmúlt néhány hétben sok ismerősünkkel beszélgettünk erről és meglepő módon mindannyian egyetértettek ezzel az állásponttal, mindannyian fáradtak már a karácsony előtti állandó stressztől és a kötelező ajándékozástól. Hogy annak a rengeteg embernek hol és mit vegyenek, mit főzzenek, hogyan, hány főre, kihez mikor menjenek..
A kétségek minden évben felmerülnek, de valahogy soha sem változtatunk rajta, mindig beletörődünk sorsunkba és újra visszaesünk a körforgásba.

A karácsonynak egy pillanatig sem szabadna a kényszerről, a stresszről, a túlköltekezésről szólnia, miért ne írhatnánk újra a szabályokat és tarthatnánk úgy az ünnepet, ahogyan az nekünk kényelmes, ahogyan az lelki békét hoz számunkra? Mi már évek óta beszéltünk erről, így tavaly minden egyes családtagunknak és ismerősünknek ahelyett, hogy boltban vettünk volna ajándékot, házi kókusztejes nutellát, “amerikai” csokis kekszet és mindenféle finomságot készítettünk. Megállás nélkül, két teljes napig dolgoztunk a konyhában, pörköltük a mogyorót, főztük a kókusztejet, gyúrtuk a tésztát, hogy végül az ünnep napján megpihenhessünk és átadhassuk szeretteinknek az elkészült finomságokat. Ezek az ajándékok mivel saját kézzel készültek gondosan válogatott alapanyagokból, teljes szeretetünk energiáját és egyéniségünket tartalmazták, valamint szeretteink testi és lelki fejlődésükre is jobb hatással voltak, így őszintén jelenthettük ki, hogy méltó ajándékként kerültek a fa alá:

dsc02171

Azóta viszont eltelt egy év, mi pedig rengeteget változtunk. Ma már igyekszünk úgy élni az életünket, hogy annak minden perce a békét, az önmagunk és mások szeretetét szolgálja, ez pedig azt jelenti hogy nem társadalmi konvenciók, elvárások, nyomás hatására alakítjuk szokásainkat, hanem igyekszünk mindent a saját étrékrendünkkel racionálisan megvizsgálni és ami nem tesz hozzánk és inkább elvesz, ami a rohanást, az idegeskedést, a kényelmetlenséget erősíti, azt elengedjük.
Így történt ez a kötelező ajándékozással is. Idén minden családtagunknak és barátunknak előre jeleztük, hogy semmit sem szeretnénk kapni tőlük karácsonyra, mert mi sem ajándékozunk, így mindkét fél számára csak kellemetlen helyzetet teremtene.
Ez sokszor időbe telik, van, aki annyira kötődik a hagyományokhoz, hogy tényleg nem tudja elképzelni az ünnepet anélkül, hogy venne nekünk valamit és szabályosan úgy érzi, hogy így nem tudja kifejezni a szeretetét irántunk.
A lényeg, hogy a tavalyi készülődésünk, a rengeteg beleölt pénz és idő sem érte igazán meg sajnos, mert bár sokan értékelték a kézzel készített ajándékokat, a legtöbb embert hiába figyelmeztettük, hogy ezek mivel nem tartósítószerrel dúsított ételek, így el kell őket fogyasztani minél hamarabb, 3 hónap után kérdezték meg, hogy a házi nutellánk fogyasztható-e még.

Gyakran vendégeljük meg barátainkat és szívesen készítünk itthon süteményt vagy főzünk egy teljes fogást a szeretteinknek, hiszen pont ezek azok a spontán alkalmak, amik teljesen szívből jönnek és nem kényszer, elvárás hatására veszünk vagy készítünk valamit. Ez pedig igaz az ajándékozás minden alkalmára. Ha van egy könyv, vagy egy póló, amire amint ránézel, beugrik a barátnőd vagy az apukád és arra gondolsz, hogy igen, ez Ő, ennek igazán örülne, ezzel ki tudnád fejezni az iránta érzett szeretetedet, akkor az egy jó ajándék. Jó ajándék az év bármely napján. Mert véleményünk és tapasztalatainnk szerint nem jó speciális alkalmakra szigorúan berendezkedni, hogy na igen, Október 5-én van apa szülinapja, December 24-én karácsony és Március 11-én a barátnőnk szülinapja és akkor van az ajándékozás. Szerüntünk ajándékozni nem egy előírt hagyomány, szabályrendszer alapján kell, hanem tiszta szívből, akkor, amikor igazán úgy érezzük.

Ennek eredményeképp sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, úgy érezzük, hatalmas teher esett le azáltal a vállunkról, hogy nem kell plázákban tölteni az időnket, hogy mindenáron, mindenkinek vegyünk valami kis apróságot, az ajándék maga a békés együttlét és a stressz mentes karácsony. 🙂


Környezetszennyezés:

Szintén az ajándékozáshoz kapcsolódik az ünnepek során keletkezett óriási mennyiségű műanyag hulladék. Mikulás csomagok, műanyag díszek, műanyagból készült ajándékok, köztük az olcsó távirányítós autó, ami azért utazott hajón egy kínai gyárból 10.000 km-t, hogy miután néhány napnyi/heti használat után megunja a gyerek, a kukában végezze és jövőre újrainduljon a kör valami más sláger játékkal. Egy ilyen bonyolult műanyag szerkezetnek 50 ezer évbe(!) is telhet míg lebomlik, arról a csapásról nem is beszélve, amit a gyártáshoz szükséges kitermelt kőolaj és a szállítmányozás mért a környezetre. Ezt így a távolból nehéz felmérni nekünk embereknek, mert az evolúció során csak az azonnali vészhelyzetekre tanultunk meg reagálni, de mi igyekszünk úgy vásárolni, hogy mielőtt veszünk valamit, elgondolkozunk, hogy annak mekkora az ökológiai lábnyoma és csak akkor vesszük meg, ha az nélkülözhetetlen a számunkra vagy valaki más számára. Ami még szuper megoldás, ahogyan előzőleg is említettük, ha saját kezűleg készítünk ajándékoknak ezeknek sokkal nagyobb az eszmei értéke és használhatunk olyan természetes anyagokat, amik lebomlanak.

p02fckgywolf5


Villogó égősorokat sem használunk, olyan olcsó az energia, hogy sokan csak úgy elpazaroljuk feleslegesen. Azért kellett kitermelni annyi szenet, azért került annyi szén-dioxid a levegőbe, hogy a mi házunk lehessen a legdíszesebb. Ez a pazarlás legsúlyosabb formája.
Lynch House.jpg

Aki városban lakik, az bizonyára észrevette, hogy az ünnepek közeledtével egyre több a dugó az utakon, járhatatlanná téve őket. Ez csak még több stresszhez vezet, továbbá erősen súlyosbítja a már amúgyis krízis felé vészesen közelítő klímaváltozást.
Számunkra sokszor nehéz elszakadni az autó kényelmétől, de ilyenkor mindig fontos a helyes lelkiismeret, Földünk védelme és saját idegrendszerünk érdekében a tömegközlekedést választjuk és csak akkor ülünk volán mögé, ha tényleg muszáj.

screen-shot-2016-12-18-at-05-36-57


Most pedig következzen két karácsonyi főfogás amit teljes szeretetünkkel készítettünk el Nektek. 🙂
dsc06075

Töki pompos
Az igazi, hamisítatlan adventi bazársoros kedvenc, ami annyira finom, krémes, fokhagymás, lilahagymás, hogy azonnal belopta magát a szívünkbe, arról nem beszélve, hogy igencsak laktató és rettenetesen egyszerű összedobni.
Ezt a receptet egyetlen módosítással Bori-tól lestük el, hálásan köszönjük neki!

A recept egyetlen pomposhoz szól, ami alapvetően 1, maximum 2 nagyon testvériesen osztozó emberre van kiszámolva, ha többet szeretnétek csinálni, értelemszerűen duplázzátok, triplázzátok a receptet, mi legutóbb az adag ötszörösét készítettük el. Ami nagyon fontos, ha többszörözitek az alapanyagokat, akkor a sütési idő is növekszik, 5-szörös adagnál például nem 15, hanem 25 percig kell sütni!

dsc06055

Hozzávalók (egy kb 20cm átmérőjű pomposhoz):

– 65 g Szafi free pizza lisztkeverék
– 8 g frissen facsart citromlé
– 50 g langyos víz
– 5 dkg kesudió (előre beáztatva, leszűrve)
– 1 nagy gerezd fokhagyma
– 1 teáskanál almaecet/rizsecet
– só, bors
– mandulatej/zabtejszín
– lila hagyma

Elkészítés:

 1. Először is bekapcsolom a sütőt, hogy előmelegedjen, 180 fokra. Ez után összedobom a hozzávalókat a pizza tésztához: a langyos vízhez hozzáadom a citromlevet, majd a lisztet, jól összekeverem egy kanállal és állni hagyom 10 percre. 
 2. Amíg pihen a tészta, összeállítom a kesutejfölös szószt. A kesudiót, a fokhagymát, az almaecetet, sót, borsot beleöntöm a turmixgépbe annyi zabtejszínnel/mandulatejjel amennyi éppen hogy ellepi. Pár percig turmixolom, hogy krémes, sűrű állagú krém készüljön belőle.
 3. A tésztát olajozott sütőpapírra teszem és az ujjaimmal kinyújtom olyan formára és vastagságúra amilyenre csak szeretném. Kalandvágyóknak ajánlom a mézi formájú töki pompost. 😀
 4. Megkenem a kesutejföllel és beborítom a vékonyra szeletelt lila hagymával. 180 fokos sütőben, 15 perc alatt készre sütöm és már ehetem is.

Jó étvágyat! 

Retro töltött káposzta

Erre nem igazán tudunk mit mondani, így egy évnyi növényi alapú táplálkozás után sem igen tudtuk elhinni, hogy ennyire nem kell lemondanunk semmiről és hogy valami tényleg finomabb így, mint “valódi” hússal töltött társa. A töltelék tetszés szerint variálható kölessel, quinoával vagy akár még gombával is. Szintén hamar elkészül de vigyázat, hatalmas adag, a teszt főzésnél 3 napig ezt ettük még úgyis, hogy áthívtunk másokat is, hogy segítsenek be! 😀
A receptet Zizi-től vettük át, innen is szeretnénk hálásan megköszönni neki ezt a csodát, lessétek meg a blogját további szuper fogásokért!

dsc06067

Hozzávalók (kb. 6 főre):
– 600g füstölt tofu vagy szejtán, esetleg füstölt gabonakolbász (mi Lunter füstölt tofut használtunk)
– 200g rizs, megmosva, nyersen (mi barnarizst használtunk)
– 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
– 3-4 gerezd fokhagyma, felaprítva
– 1 fej savanyúkáposzta
– 2-3 evőkanál liszt (mi rizslisztet használtunk)
– 1 evőkanál füstölt paprika
– napraforgó olaj
– só, bors
– szójajoghurt a tálaláshoz (mi Joya bio szójajoghurtot használtunk)

Elkészítés:

 1. Egy tálban morzsoljuk szét a tofut (szejtánt, gabonakolbászt aprítsuk fel), adjuk hozzá a rizst majd a vöröshagymát és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
 2. A káposzta leveleket ízlés szerint átmoshatjuk, de sem Zizi, sem mi nem tettük, és milyen jól tettük, mert így finom savanykás íze lesz. Vágjuk ki a torzsa részét.
  Kezdjük el lehúzni a fejről, körülbelül a 3/4-éig, így nagyjából 15-20 levelet kell kapjunk. A megmaradt lapos káposztát szeleteljük fel szálakra.
 3. A káposzta levelek vastag alsó részét vékonyítsuk el egy éles kés segítségével, töltsünk bele egy adagot a töltelékből, majd felhajtjuk/összetekerjük és kis káposzta csomagokat készítünk belőle.
 4. A töltött káposztákat lábasba rakjuk, tetejére halmozzuk a szálas káposztát és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Közepes láng felett kb. 25 percig főzzük.
 5. Közben rántást készítünk: egy kevés napraforgó olajon (1-2 evőkanál) megpirítjuk a lisztet, a tűzről levéve hozzáadjuk a füstölt paprikát, vízzel csomómentesre keverjük és ráöntjük a káposztára. Átforraljuk az egészet a rántással együtt kb. 15 perc alatt és már tálalhatjuk is szójajoghurttal és ropogós kovászos kenyérrel.

Ehhez is jó étvágyat és Mindannyiótoknak szeretetben gazdag, békés, áldott ünnepeket kívánunk! 🙂 ❤

Szeretettel,
Zsófi & Laci

Reklámok

Egy gondolat a(z) “Karácsony 2016” című bejegyzésnél

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s